Tandsmyckningar

Att ta hand om sina tänder har blivit en självklarhet för de flesta idag, men har du någon gång funderat på att ta steget längre och fästa ett tandsmycke på någon av dina tansingar? Oroa dig inte för att se ut som en galen rappare – ett diskret tandsmycke och en tandblekning i samma veva gör dig till kvällens kung eller drottning.

Om du vill ha ett riktigt vackert leende och lägga till ett tandsmycke, ska du först börja med att bleka tänderna. Sedan är det för sent. Köp exempelvis en hemmablekning från dentway.se och gör behandlingen en eller ett par gånger för att ljusa upp till en fin nyans. Sedan är det bara att fästa ditt smycke på önskad tand.

grillzOlika typer av tandsmycken

Det finns många olika typer av tandsmycken som kan vara större eller mindre. Vissa går så långt som att sätta dit en guldtand eller grillz såsom kändisar som Madonna, men vill du ha ett mer diskret intryck ska du välja en mindre variant. Tänk på att smycket syns så fort du öppnar munnen och när du ler. Oavsett vad du väljer bör du ta ett smycke som du trivs med och som speglar din personlighet. En liten guldbit, en ädelsten eller en liten kristall kan vara ursnyggt på både en man och en kvinna. Figurer av olika slag är också vanligt och även olika färger. Vill du bara ha det temporärt finns det alternativet också. Prova dig fram och kolla vad som erbjuds.

Från början var tandsmycken guld eller en fin sten som dåtidens tandläkare kilade fast när de ändå lagade ett hål i personens tand. Då gjorde de mer nytta än agerade utsmyckning. Dock kan man ge en illusion av en rakare tand om den normalt är lite sned, beroende på var du fäster det.

Sätta fast och ta bort ett tandsmycke

Att sätta på eller ta bort ett tandsmycke är inte svårt men det bör göras hos en tandläkare. Det ska dessutom utföras med ett speciellt lim och inte direkt med Karlssons Klister. Man börjar med att slipa tandytan för att smycket och limmet ska få bättre fäste. Som en extra åtgärd måste också en mild syra finnas på tänderna när tandsmycket åker på. Syran penslas på tanden och ger även ett finare intryck med glans.

Att sätta fast ett tandsmycke kostar vanligtvis några hundralappar. Smycket sitter sedan som berget om jobbet är korrekt utfört. Processen tar bara några minuter, oavsett om du ska sätta dit eller ta bort smycket. Inget märke blir kvar!

OBS! Din tand får inte vara skadad eller känslig på något sätt innan du sätter dit ett tandsmycke. Gå därför till en tandhygienist och en tandläkare innan så att eventuell tandsten, karies eller plack borttages.

piercing i röda läpparVar kan man köpa tandsmycken?

Numera är nätet en guldgruva för att hitta fina tandsmycken, både dyrare och billigare varianter. Självklart behöver du inte köpa dyra ädelstenar, det finns även kopior. Många tandläkare som specialiserat sig på estetisk tandvård kan ha en upplaga av vackra tandsmycken som du köper samtidigt som du gör behandlingen.