Fira studenten i coronatider

“Sjung om studentens lyckliga dar”, riktigt så kommer det inte att låta i år. Coronavirusets utbredning påverkar hela samhället, inkluderat årets studentfirande. I den här artikeln kan du ta del av några tips för hur du gör för att fira studenten på ett så bra sätt som möjligt även med begränsningar.

Studentfirandet är för många en av livets viktigaste tillfällen. Det är inte bara det att du som tar studenten i och med examen står inför ett nytt skede i livet, det handlar också om att ta farväl av en tid som varit. Studenten brukar innebära champagne, studentmössor och baler. I år kommer det att bli lite annorlunda.

Årets student kommer att firas med begränsningar

Om du hör till dem som tar studenten i år är det ett minst sagt annorlunda studentfirande som väntar dig. Spridningen av Covid-19 innebär att Folkhälsomyndigheten inrättat särskilda regler som begränsar under vilka sammanhang människor får träffas. Det var i slutet av April som beslutet fattades om att året student kommer att firas i mindre skala än vanligt. Främst är det antalet människor som får vistas på en plats som påverkas. Just studentfiranden kan ju ofta bli något av en folkfest. Föräldrar, syskon och andra nära och kära samlas i stora grupper för att vänta på när studenterna springer ut. Många studenter åker på lastbilsflak. I år är firandet begränsat på så sätt att inget av ovanstående kommer att vara möjligt.

Tänk kreativt för annorlunda tider

studentenCoronaviruset drabbar alla på olika sätt, men framför allt är det människor som tillhör riskgrupper som ska undvika sociala sammankomster. Det inkluderar till exempel släktingar som är 70 eller över. De måste dock inte stå helt utanför firandet. Om du har äldre släktingar med någorlunda vana av att hantera datorer kan det kanske vara en fin idé att låta dem delta i firandet via länk? Det behöver inte vara svårare än att ni sätter upp en dator med en webbkamera på en lämplig plats. Självklart får ni skruva upp volymen ordentligt så att det går att kommunicera på ett bra sätt.

Dra fördel av att firandet sker i mindre skala

studentmössaÄven om firandet kommer att vara annorlunda 2020 är det trots allt mycket som kommer att vara som förut. Med skillnaden att det mesta sker i mycket mindre skala. Som tjej vill du förmodligen dock ändå köpa en klänning, som kille en kostym. På det tillkommer också mat för bjudningen hemma. Här kan ni ju till och med dra fördel av det faktum att det kommer att vara färre människor på bjudningen och köpa lyxigare mat än vad som kanske skulle serverats annars.

Om det skulle vara så att du var ute i god tid och bokade lokal och annat som förberedelse inför studenten kan du ha rätt att få pengarna tillbaka. I alla fall om du ska tro Aftonbladets expert. Det bästa rådet i det läget är dock att du i första hand kontaktar Konsumentverket för att få råd. Det gäller exempelvis i lägen där du bokat DJ eller annan underhållning som nu inte blir av i och med att firandet kommer att ske i mindre skala.