Botox – allt du vill veta

Förmodligen har du också stött på ordet botox någon gång. Kanske känner du en och en annan person som har injicerat botox och känner till vad man använder det till. Men vad är det egentligen, hur länge räcker det och finns det några uppenbara risker? Här reds några begrepp ut och det finns tips på vidare läsning ifall du skulle vara intresserad av att prova.

Först och främst: botox och skönhetsmarknaden är i grund och botten oreglerad vilket betyder att du bör vänta dig till en klinik med lång erfarenhet och certifikat. Botoxinjektioner är en av de absolut vanligaste skönhetsingreppen världen över, och kanske sitter du och funderar på om du själv vill prova på det. Då kan det vara bra att veta en del saker, som hur länge en behandling håller i sig och vad man kan använda det till.

Vad är botox?

Botox är ett nervgift som fungerar muskelavslappnande. Det ges i flytande form genom en sprutinjektion på det specifika området man vill behandla. Det innehåller den aktiva substansen botulinumtoxin typ A och används även inom sjukvården för att till exempel behandla urinvägsinfektion, migrän och muskelkramper.

Inom skönhetsindustrin använder man det för att släta ut hy i framför allt ansiktet, men det förekommer även som skönhetsingrepp på andra delar av kroppen. Behandlingen varar i ungefär 3-6 månader när det gäller effekten på rynkor, så vill man göra det av estetiska skäl behöver man fylla på ett par gånger om året. Många tycker att det är en av botox största fördelar eftersom det gör att man också kan ångra sig om man inte blev helt nöjd. Många upplever att de känner sig piggare och gladare när de inte har bekymmersrynkan kvar i pannan.

Många frågar sig om det kommer göra ont. Många kliniker erbjuder lokal bedövning om man känner sig ängslig, medan andra inte tycker det känns mer än som ett litet stick.

Vilka använder botox?

Botox har framför allt använts av äldre kvinnor för att släta ut rynkor, men botoxanvändandet börjar krypa ner i åldrarna. Nu är det vanligt att man försöker förekomma åldrandet innan rynkorna utvecklats fullt ut. Det är vanligt att folk i 20-årsåldern börjar injicera för att undvika att rynkorna träder fram när de närmar sig 30. Ofta är det just kråksparkar och rynkor mellan ögonbrynen som de vill ta bort.

I media får man ofta läsa om sensationella nyheter med negativ klang om botox. Det kan vara människor som opererar sig så att de ska se ut som barbie eller alver, men ska sanningen fram är det ofta människor som injicerar botox med måttfullhet, mest för att släta till sin hy något. Dessutom finns det folk som använder botox för att bota migrän. Det kan du läsa om mer här. Det har också visat sig vara effektivt mot svettningar. Är du intresserad av mer kan du vända dig till din husläkare för mer information.