Kungligt bröllop i glitter och glamour

Att välja smycken till sin bröllopsdag är inte det enklaste, för är det någon dag som man verkligen vill vara unik på är det sin bröllopsdag och då kanske det inte bara räcker med snygga namnsmycken av olika slag, utan man kanske vill ha något överdådigt – precis som de smycken vår nyblivna prinsessa Sofia bar under sitt bröllop i somras.

tiara diadem krona LITENDen 13 juni detta år ringde kyrkklockorna i Slottskyrkan på Stockholms slott för prins Carl Philip och hans blivande prinsessa Sofia Hellqvist, men det är inte bara romantiken och kärleksförklaringarna som bringat uppmärksamhet – prinsessan Sofias brudstil har nämligen kommit att inspirera mängder av ”vanliga” brudar i år. Till exempel skriver tidningen VLT, i en intervju med en frisören Lena Coskun som arbetar mycket med bruduppsättningar, att något som kommit i fokus mycket idag är att tiarorna, eller diadem som de också kallas, ska vara av det större slaget och ha mycket pärlor och stenar på sig – så att det verkligen syns att det är ett smycke i håret och inte bara en detalj i en håruppsättning. Vilket direkt stämmer i stil med det nytillverkade briljantdiademet med smaragder på som prinsessan Sofia fått i gåva från sina blivande svärföräldrar, drottningen och kungen – trots att traditionen är att bära lånade släktklenoder, vilket både kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine bar på sina bröllop. Men som prinsessan själv sa i inledningen av sitt tal till prins Carl Philip under middagen: hon har alltid gått sin egen väg. Och på bröllopet stod det ju faktiskt även i bröllopsinbjudan att ”tiara må bäras”, vilket på ren svenska innebär att tiara eller diadem var något som ingick i klädkoden för de inbjudna kungligheterna, skriver Aftonbladet. Dock var detta inte den enda överraskningen som bjöds på under bröllopet.

Bröllopet bjöd på många överraskningar

prinsessa sofia carl philip kung bröllop LITENDet var inte bara prinsessan Sofias tiara som överraskade under bröllopet, egentligen var hela arrangemanget överraskande modernt och aldrig förr skådat inom svenska kungabröllop. Till exempel har SVT listat alla oväntade, personliga och annorlunda inslag som vi fick se under vigsel, middag och efterfest:

  • Musiken – mycket modern musik spelades i kyrkan, såsom bland annat låten Fix you av det brittiska bandet Coldplay som framfördes av Salem al Fakir och sedan en svensk översättning av Rihannas låt Umberella som framfördes av David Pagmar då denna är en av brudparets favoritlåtar.
  • Sofias klänning – inta bara tiaran blev uppmärksammad, även prinsessans klänning blev en snackis då hon valt en vackert stilren bröllopsklänning i svensk design.
  • Sofias tal under middagen – det är ej brukligt att bruden håller tal på kungliga bröllop, men det gjorde prinsessan Sofia: genom en sång som framfördes av Molly Sandén och Danny Saucedo vars text hon själv varit med och skrivit.
  • Pop rocks i tårtan – på önskemål från prins Carl Philip innehöll tårtan, förutom jordgubbar, rabarber, pistage, även en stör överraskning nämligen godiset Pop rocks som sprakar i munnen.
  • Storasysters klänning – något annat som fick stor uppmärksamhet var kronprinsessan Victorias H&M-klänning vars kjol sålts i tusental vilken hon bar tillsammans med prinsessan Sibyllas diadem och en diamantbrosch.

Klicka här för att se bröllopet i sin helhet och för att se alla smycken och klänningar som bars under hela tillställningen.