Säkra dina värdesaker med bra skydd

Om du har ett antal värdesaker hemma är det viktigt att du skyddar dem ordentligt. Ibland är det inte ens en monetär fråga utan en känslomässig då exempelvis vissa smycken är familjeklenoder eller har ett högt sentimentalt värde. Dessutom är det otäckt att bli bestulen och känns mycket obehagligt att veta att en främmande person har rotat runt i ditt hem.

Det finns flera tillvägagångssätt för att ditt hem och dina värdesaker ska vara så skyddade som möjligt. Till de allra första åtgärderna hör att skaffa ett bra larm och här kan du läsa mer om hur det fungerar nuförtiden och vilka andra metoder du kan ta till för att värna om det som är ditt.

Larm till smarta hem

Att införskaffa ett larm hemma är bland det mest effektiva du kan göra för att hålla tjuven borta. Tyvärr har bostadsinbrotten ökat i många delar av landet och det är viktigare än någonsin att vidta åtgärder. Genom att få sensorer och övervakningskameror installerade både ute och inne har du full koll på vad som försiggår. Du kan följa allt i mobilen och dessutom får du notiser om när exempelvis barnen kommer hem eller om det är rökutveckling någonstans. Med andra ord är ett bra larm så mycket mer än något som tjuter när inbrottet sker och det kan även fungera preventivt att sätta upp skyltar som informerar om att huset är övervakat. Att anlita en professionell och erfaren larmtjänst är en av de bästa investeringarna du kan göra för säkerheten i ditt hem.

Förvara föremålen rätt

Ett mycket vanligt misstag som många begår är att inte satsa på bra förvaring av alla värdeföremål. Du kan sova lugnt med ett stort eller litet kassaskåp där du förutom smycken kan ha saker som värdepapper, kontrakt eller PIN-koder och lösenord. Om du inte har en säker plats att förvara alla dina värdefulla saker på är det också smart att inte ha dem på en och samma plats. Lägg några föremål bakom böckerna i bokhyllan, några i en burk i skafferiet och ytterligare andra under blomkrukan i sovrummet. Håll dem däremot borta från snabba flyktvägar som dörrar och fönster.

Lura tjuven

Vill du jäklas lite med klåfingriga personer kan du också skaffa några fejkade smycken som du lägger i ett smyckeskrin. Alla tjuvar vill komma in och ut så snabbt som möjligt och har inte tid att kolla om dina juveler är äkta eller ej. Hittar de ett smyckeskrin är det högst troligt att de norpar det illa kvickt och snabbt sticker iväg: 1 – 0 till dig! Andra sätt att lura tjuven på är.

  • Varning för hunden skylt – oavsett om Fido bor här eller ej vill ingen tjuv råka ut för en arg hund
  • Timerbelysning – ska du resa bort kan det ända se ut som att du är hemma
  • Låna sopor – be en snäll granne slänga sina sopor i dina tunnor när du är borta
  • Automatbevattning – står det vissna blommor i fönstret är det ett klassiskt tecken på att du inte är hemma