Accessoarer för träning

Träna bör man, annars dör man i förtid. Att träna gör att man blir starkare, smidigare, orkar mer och helt enkelt får ut mer av livet. Det viktigaste är att hitta en träningsform som man trivs med, men med rätt accessoarer kan man också få ut mycket mer av träningen.

Det är helt enkelt med träning som med matlagning och arbete: rätt prylar gör att det går lättare, och blir roligare och i förlängningen mer effektivt.

Aktivitetsarmband eller pulsklocka

För att hålla koll på hur hårt man tränar, och hur många kalorier man förbränner, kan det vara bra med ett aktivitetsarmband. Priserna varierar från några hundralappar upp till samma prisklass som en billigare mekanisk klocka. Vissa aktivitetsarmband har även GPS, vilket för att man kan analysera sin löp- eller cykelrunda. Vilken modell man bör välja beror mycket på vilken träningsform man föredrar.

Det är svårt att navigera i djungeln av aktivitetsarmband som finns idag. Det här testet från Göteborgsposten kan vara till hjälp.

VattenflaskaSmartklocka som visar puls

Att återställa vätskebalansen är viktigt när man tränar, eftersom man svettas ut en hel del vatten. Svetten innehåller också salter och mineraler som måste återföras till kroppen. Om man ska ägna sig åt en riktigt svettig aktivitet, som spinning, kan man behöva ersätta salterna direkt, genom att lägga några elektrolyttabletter i vattnet.

Det går att köpa billiga plastflaskor överallt, men de känns snabbt en aning ofräscha. Bättre är att välja en flaska i metall, med kork i silikon. Sådana hittar man inte alltid i sportbutikerna, men de finns att köpa i många friluftsaffärer.

Anteckningsbok

Om man tränar styrka, på gym, hemma eller utomhus hittar man ofta tips på pass på olika träningsbloggar. Det kan t.ex. handla om antalet set och repetitioner för olika övningar med kettlebells, eller om förslag för träning i utegym.

Man kan skriva ned dessa i en app på telefonen, men ofta är det bättre att ha passen i en anteckningsbok istället. Då finns det inget som distraherar, och risken att någon ska stjäla anteckningsboken är också mycket lägre.