Månadsbudget

När det är dags att låna pengar finns det flera saker att tänka på för att du ska kunna ta ett bra beslut. Jämföra villkor, gå igenom din månadsbudget och spara till delar av köpet är några punkter som bör tänkas över.

Det finns tidpunkter i livet då ett lån är nödvändigt för att du ska ha råd med t.ex. en bil för att kunna ta dig till din arbetsplats. Idag går det att låna pengar snabbt och enkelt och du kan lätt jämföra långivarnas villkor på nätet. Räntan skiljer sig mycket åt mellan olika långivare och du kan spara tusentals kronor på att välja ett lån med bra villkor jämfört med ett sämre. Kom ihåg att ta reda på om det tillkommer uppläggningsavgift eller liknande avgifter.

Gör en månadsbudget

Innan ett lån är det viktigt att gå igenom inkomster och utgifter för att se hur mycket utrymme det finns för att betala på ett lån. Hos Konsumentverket finns kostnadsberäkningar för hushållskostnader och här hittar du också en budgetkalkyl som hjälpmedel för att beräkna din egen budget. Gå gärna igenom din månadsbudget minst en gång varje år eftersom politiska beslut kan ändra skatter och bidrag.

Spara och amortera

Om du har tid och möjlighet är det bra att spara till en del av köpet för att minska lånekostnaden. När du väl har lånat pengar är det viktigt att titta på hur lång tid det tar för dig att betala tillbaka lånet. Din månadskostnad består av två delar; ränta och amortering. Räntan är kostnaden för lånet medan amorteringen är återbetalningen av summan som du har lånat. Lägg upp en plan för hur mycket du ska amortera varje månad och håll dig till planen. Det är inte roligt att behöva betala tillbaka på en bil som du har sålt eller skrotat och det gäller därför att vara disciplinerad med återbetalningarna av lånet.

Inför framtida inköp är det smart att börja spara en liten summa pengar varje månad. Även ett litet belopp som placeras i fonder kan växa sig stort över flera år. Tänk på att börsen kan gå upp och ner och om du vill ha ett tryggt alternativ är det fortfarande ett sparkonto som gäller även om sparräntan tyvärr är låg för tillfället.