Rolex är alltid Rolex

Rolex håller ställningarna som det mest kända, och mest eftertraktade, klockmärket. Det spelar ingen roll att det finns andra klockor som är mer sällsynta eller avancerade, Rolex fortsätter att vara just Rolex.

För några år sedan förutsåg många armbandsurets förestående död. Det fanns inget behov av att ha en dyr, tung och en aning inexakt pjäs på armen, när man kunde kolla vad klockan var på sin mobiltelefon istället. Med facit i hand vet vi att det blev precis tvärt om: armbandsklockan är mer populär än på länge.

För i takt med att vi omger oss med allt fler högteknologiska prylar vill vi samtidigt ha något som håller oss kvar i det gamla och trygga. Där spelar mekaniska armbandsur en viktig roll, även om det nog är få som kan redogöra för hur ett urverk egentligen fungerar.

Mest populärt

Mest populärt är Rolex. Det finns andra tillverkare som anses finare bland riktiga klocknördar, som Blancpain, Breguet och Audemars Piguet. Många av deras modeller är också dyrare. Sedan finns det Grand Seiko, som av många anses vara bättre än konkurrenterna, och det till ett lägre pris. Slutligen finns det klockmakare som Uhrwerk och Richard Mille, som skapar futuristiska ur där ord som teknologi och innovation står i fokus. Men alla dessa står sig slätt mot Rolex, ett klockmärke som alla känner till, och alla kan uttala.

Det finns flera skäl till att Rolex är så populärt. Till skillnad från många andra prestigetillverkare har man ett namn som är enkelt att komma ihåg. Betydelsen av detta ska inte underskattas, och det var också något som grundaren Hans Wilsdorf var medveten om när han valde just det namnet till sitt företag.

Rolex har också varit en av de mest innovativa tillverkarna. 1926 lanserade man världens första vattentäta armbandsur, Oyster. Några andra av Rolex’ innovationer är:

  • Världens första armbandsklocka med automatisk datumvisning (Datejust ref. 4467, 1945).
  • Världens första boett vattentät ner till 100 meters djup (Oyster Perpetual Submariner ref. 6204, 1953).
  • Den första armbandsklockan som kunde visa två tidszoner samtidigt (GMT Master ref. 6542, 1954).
  • Det första armbandsuret med automatisk visning av datum och veckodag (Day-Date, 1956).

Rolex mest kända modell är troligen den vattentäta Submariner, och dess kraftigare syskon Sea-Dweller. De senaste modellerna av Sea-Dweller klarar ett djup på 3900 meter. Andra populära modeller är Explorer, som bars av Tenzing Norgay vid bestigningen av Mount Everest, Daytona, Milgauss och Yacht-Master. Rolex äger även företaget Tudor, som tillverkar något billigare klockor, med samma finish men med andra urverk.

När en Daytona med referensnummer 6263 såldes på en auktion i Stockholm 2013, med ett utropspris på 350 000 kronor, blev det slutgiltiga priset en miljon högre.

Garanti

Rolex utökade nyligen garantin på sina klockor. Numera är garantin på en fabriksny klocka fem år. Dessutom har garantin på klockor köpta efter 1 juli 2013 utökats med ett år. Detta gäller även om klockan byter ägare, eftersom garantin är knuten till klockan och certifikatet. Troligen beror denna förändrade policy inte på att kvaliteten förbättrats, utan på att man vid huvudkontoret i Genève insett att man håller en bättre kvalitet än konkurrenterna. Rolex-verk är nämligen tåliga som få.