Så reagerar dina smycken i klor

Att bada på sommaren är underbart, men ofta glömmer vi ta av oss smycken och liknande när vi kastar oss i poolen. Att ha en swimmingpool är givetvis en dröm för många, men ta av dig dina smycken innan du hoppar i. Vissa reaktioner gör nämligen att dina smycken blir helt förstörda.

Att skaffa sig en gjuten pool gör att sommaren blir räddad. Du behöver inte åka utomlands, nu har du stranden inpå knuten. Men vad ska du tänka på när du badar med smycken i sommarvärmen? Jo, ringar kan göra så att dina fingrar svullnar upp, vissa material kan börja erodera så att det färgar av sig på fingret, och att lämna silver i sommarsolen gör att det blir sådär fult grådaskigt efter ett tag. Och badar du med smyckena blir de fula ännu snabbare.

Vad blir reaktionen i klor?

Du som badar ofta i klor och mycket klor, vet att ditt hår kan färgas grönt efter en tid. Klor är till för att hålla bakterier borta och göra vattnet rent, men för mycket hudkontakt är inte bra. Dessutom reagerar olika material i smycken olika. Speciellt äkta metaller reagerar på klor och missfärgas, vilket gör att de kan bli helt förstörda. Det bästa tipset är därför att ta av dig dina smycken innan du badar. Skulle du ha glömt bort det någon gång är det förstås inte hela världen. Men gör rent dem från kloret och glöm inte att torka dem efteråt för att sedan placera smyckena i ett smyckeskrin, bort från solljuset och värmen.

För dig som bär smycken i sommarvärmen

När det är varmt ute och du svettas mycket ska du dricka mycket, men du bör också undvika att ha smycken på dig. Hudkontakten kan göra så att smyckena missfärgas snabbare. Även saltvatten bidrar med sin del till missfärgningen. Det gör också att smycket utsätts för slitage oftare, vilket gör att det kan förlora stenar och prydnader.

Använd också putsmedel för smycken som är speciellt avsett för det material smyckena består av. Rengör, putsa och torka och förvara utom solljus och hetta så håller de sig fräscha längre. Kanske vill du sälja dina guldsmycken senare och då gäller det att ta vara på dem.