Så inreder du ett lyxigt sovrum

Det finns en hel del du kan göra när du vill inreda ditt sovrum i en lyxig stil. Du kan hitta många inspirationskällor på nätet, till exempel reportage om hur sovrummen ser ut hos kändisar eller bilder på världens lyxigaste hotellsviter.

Låt dig inspireras av andras sovrum och kombinera det med din egen stilkänsla när du ska inreda hemma. Här får du fler tips på hur du fixar ett lyxigt sovrum!

Skapa en lyxig känsla med rätt inredning

När det gäller lyxiga sovrum är även de små detaljerna viktiga för helheten. Det är inte bara väggarnas färg och belysningen som spelar roll utan även överkast, gardiner och sängkläder. Den optimala hotellkänslan får du genom att kombinera stilfulla textilier med en stilfull inredning i övrigt. Självklart är även härliga sängkuddar ett måste för ett lyxig och elegant sovrum.

Det går även att leka med kontraster som exempelvis mörkt skinn på sänggaveln eller en stilfull fåtölj i sovrummet. Med en mer dov nyans på väggar och i tak blir den kontrasten en svårslagen elegans.

Tänk på färg och symmetri

Det är alltid en god idé att tänka på färgkoordineringen när du inreder ditt sovrum. Du kan bland annat välja att kombinera vita väggar eller tak med mjuka pasteller eller naturtoner på både väggar och fasta objekt såsom hyllor eller byråer. Tidigare nämnda kontraster blir intressanta inslag så länge de inte får övertaget i rummet. En harmonisk och lugn färgskala ger ett stilrent intryck och du kan sedan piffa till sovrummet med olika kontrastobjekt. Förutom sänggavel eller fåtölj kan du också skapa symmetri med:

  • Matchande nattduksbord
  • Snygga sänglampor
  • Eleganta sängkläder

När du försöker skapa en lyxig känsla i sovrummet är sättet du bäddar på ett viktigt inslag. Bäddar du med fina kuddar får du gärna placera dem i flera lager och även i olika nyanser. Du kan välja olika typer av design och format, men gärna hålla dig till samma färgskala.

Ett lyxigt överkast är ett måste och välj gärna även en snygg filt som matchar överkastet. Den kan du lägga lite slarvigt, men genomtänkt över ena sidan av sängen. Har du en stol eller fåtölj i sovrummet kan även den prydas med en fin filt i lyxigt material som du placerar snyggt.

Matchande möbler och gardiner

Ett lyxigt sovrum bör inredas med kvalitetsmöbler och eleganta gardiner. En smakfull byrå, en vacker kristallkrona och en stilren spegel är några exempel. Gärna i kombination med ett par fint draperade sammetsgardiner eftersom det ger sovrummet naturligt ljus under dagen samt även ger ett lyxigt intryck. Spegeln har också en intressant funktion när det gäller ljuset i rummet där den reflekterar både lampor och naturligt ljus utifrån.

Ett avslutande tips är att jobba med flera olika material som till exempel sammet, bomull, linne, trä, spegelglas samt kalla och varma metaller. Det är aldrig fel att arrangera små stilleben på nattduksbord eller i fönsterkarmar. Se dock till att prydnadssakerna är valda med omsorg. Annars kan det lätt bli en smått stökig känsla i rummet med för många objekt utan direkt syfte.