Hudvård för hösten

Snart är hösten här. Det kan man tycka olika om. En sak som är säker är att denna årstid kan vara tuff mot huden. Därför är det viktigt att ta hand om huden under hösten.

Kvinna med känslig hyDe flesta svenskar är inte som Ernst Kirschsteiger, som enligt egen utsago älskar årstider. Det är vanligare att ha en favoritårstid. För vissa människor är det hösten, för andra är det den sämsta årstiden. Det blir mörkare, fuktigare och kallare. Löven faller från träden, och samtidigt som det känns som naturen dör kan det kännas som detsamma gäller vårt eget största organ, nämligen huden. När temperaturen sjunker och luftfuktigheten ökar, i kombination med att det blåser mer, blir huden uttorkad. Huden mår heller inte bra av att vara inomhus i torr luft i åtta timmar eller mer per dygn.

Därför är det viktigt att ta hand om huden när hösten kommer. De flesta tänker nog på att köpa en bra handkräm, men det krävs lite mer än så för att huden inte ska bli röd och fnasig.

Gör så här för att ta hand om huden

Köp hudprodukter lämpade för hösten på Hudoteket. Om du föredrar Zephora kan du numera även köpa deras produkter på nätet. Expressen skriver om deras nyöppnade svenska webbshop här.

Ett bra tips är klimatkrämer, som fungerar som ett skydd för ansiktet. De rekommenderas av hudterapeuten Nina Nilsdotter i den här artikeln.

Duscha inte för ofta. Varför? Jo, det finns flera anledningar.

När vattnet avdunstar från kroppen så avlägsnas massa fukt = du blir torr. Ju mer du duschar och tvättar dig, särskilt med varmt vatten, desto torrare blir du. Du tvättar bokstavligen bort kroppens naturliga oljor. Och kvar finns torr hy, som förutom att den kan se torr och tärd ut även är mottaglig för smuts och bakterier.

Naturligtvis ska man duscha efter att man tränat, och det är också viktigt att duscha innan man hoppar ner i bassängen i simhallen. Men man måste inte duscha varje dag. För de flesta räcker det att duscha varannan dag, och tvätta håret en till två gånger i veckan. Behöver man bara fräscha upp sig lite kommer man långt med tvättlappar och torrschampo.