Fixa en trendig look med rätt örhängen

Varje tidsepok har sina trender vad gäller mode och design och tittar du på det senaste århundradet kan du se mycket specifika stilar för varje årtionde. Du har till exempel sjuttiotalets naturliga, hippie-liknande look som mot slutet gick över till disco-trenden som mynnade ut i åttiotalets överdåd. Med andra ord kan stilarna ändras ganska radikalt.

Under det senaste årtiondet har individualismen blivit allt mer framträdande och många eftersträvar en så personlig stil som möjligt. Det gör att accessoarer som örhängen men också halsband, ringar och armband blivit extra populära eftersom de kan förändra en hel look. Umgänget har också förändrats och både arbete och sociala möten sker nuförtiden ofta online, vilket i sin tur gjort att människor framförallt ser varandra från axlarna och uppåt.

Olika intryck med olika frisyrer

Rent generellt är din frisyr nära kopplad till vilka örhängen som passar dig bäst. Till de stora trenderna för 2020 hör korta, uppklippta och lite strikta frisyrer som till exempel en page där håret stryks bakom det ena eller båda öronen. Till sådana frisyrer passar det extra bra med örhängen i geometriska former som kompletterar den strukturerade kalufsen mycket väl.

Om du å andra sidan har en “bad hair day” eller om du föredrar en mer etnisk look, även det en gällande trend, passar det bättre med stora örhängen. Du kan till exempel sätta upp håret i en tofs eller knut, ha ett vackert hårband och låta ett par stora örhängen dingla ner mot axlarna. Spännande, vackert och lite dramatiskt.

Välj örhängen efter tillfälle

Precis som med kläderna passar olika örhängen för olika tillfällen. Till fest är det elegant med klassiska pärlor eller diskreta silversmycken i skandinavisk design. Det ger ett intryck av klass och elegans och är mer eller mindre tidlöst. Färgade stenar är också vackra, och kan gå väl i hop med resten av din outfit på ett snyggt och intressant sätt, och olika kulörer signalerar olika budskap och karaktärsdrag:

  • gult – pigghet och energi
  • rött – passion och kärlek
  • blått – frihet och glädje
  • grönt – natur och harmoni

För dig som inte är förtjust i striktare stilar finns det riktigt goda nyheter då även så kallad boho-chic blivit riktigt inne igen. Här är det skira eller följsamma material som gäller med ett naturligt hår, lite smink och helst fantasifulla och stora örhängen. Har du fler än ett hål i öronen är det också populärt att ha ett par större örhängen i de lägsta hålen och sedan matcha dem med mindre pluggar i de övre. Du kan exempelvis ha ett par stora, hjärtformade örhängen och sedan komplettera med ett litet “Love” i hålet bredvid.

Isolering och teknologi

Den stora corona-pandemin har påverkat modet på ett kanske lite oväntat sätt genom den sociala distansering som rekommenderats under 2020. Tack vare de stora teknologiska framstegen kan människor idag både arbeta och umgås över nätet, vilket i sin tur gjort huvudet viktigare än kroppen i modesammanhang. Det skämtas en hel del om hur politiker sitter med kortbyxor under skrivbordet i intervjuer online, men faktum är att sanningen inte är helt långt därifrån. Då det framförallt är ditt ansikte som syns när du pratar med kompisar eller håller video konferens är det framförallt örhängen och halsband som syns i dessa sammanhang.