Skydda dina värdesaker

Precis som man skriver i tidningen Svenska Yle så tar inbrottstjuvar inte semester, även om du gör det – men det finns en hel del knep att ta till för att skydda både sitt hem och sina värdesaker mot inbrottstjuvarnas fräckheter!

inbrottstjuv kofotSmycken och andra värdesaker är typiska byten för inbrottstjuvar, och just därför är det viktigt att göra det så svårt som möjligt för tjuven att få fatt i dina dyrbarheter – och det kan du göra på flera olika sätt. Ett tips är att skaffa ett ordentligt säkerhetsskåp med kodlås där du kan förvara det allra viktigaste, såsom pass, kontanter och dina vackraste och mest värdefulla smycken, och sedan placera skåpet på en plats som är svår att komma åt. För något man alltid ska ha i åtanke är att tjuvar faktiskt är lata i den aspekten och främst stjäl de värdesaker som är enkla att nå såsom tv-apparater och annan elektronis samt smyckesskrin och liknande som ofta står framme för besökare att beundra, eller för tjuven att snabbt roffa åt sig om man ser det hela ur ett säkerhetsperspektiv.

”Det är bra att ”tänka som en tjuv” då man vill förstärka inbrottsskyddet i bostaden. Tjuvens favoritväg att ta sig in är genom ett fönster i bottenplanet. Förstärkning av inbrottsskyddet bör därför i första hand inriktas mot fönster och i andra hand mot altan- och balkongdörrar. Ytterdörren används sällan som inbrottsväg i villor och radhus.” läs fler goda råd hos Polisen.

Ett välbeprövat knep att minimera risken för inbrott är att få sitt hem att få bebott ut även när man inte är där. Exempelvis är smarta knep att sätta timer på såväl radio, tv och lampor för att få det att verka som att någon är hemma trots att man kanske befinner sig på en strand utomlands i två veckors tid – och det ska du heller inte berätta för främlingar. I ett reportage i Expressen skriver man nämligen att tjuvarnas senaste knep är av det fulare slaget – att posera som dörrförsäljare eller liknande och just fråga om ens resplaner och annat för att reka bostaden för att se om den passar för ett tillslag. Vad man även ska hålla utkik efter om man vill veta hur tjuvarna rekar vart tillslagen ska ske är bland annat kvarlämnade saker eller förändring vid dörrtrappan såsom reklampapper och mynt eller förändringar såsom en uppvikt kant på dörrmattan – det är nämligen tjuvens sätt att kontrollera om någon är hemma. Så ett smart drag om du vill skydda dig och dina smycken mot inbrottstjuvar är att följa ovanstående tips och även be en granne titta till ditt hem varje dag du är borta, då löper du mindre risk för att ditt hem blir utvald för tjuvarnas stöt!