Klockan: en modeaccessoar

Klockan, eller armbandsuret rättare sagt, var från början tänkt att vara ett enklare sätt att hålla koll på tiden men redan när det första uret dök upp på marknaden kom den klassiska armbandsklockan snabbt att bli en trendig modeaccessoar – som håller stilen än idag.

guldklocka och smyckenAtt ha en snygg klocka som modeaccessoar är verkligen något som ligger i tiden och det finns en rad olika varianter av armbandsur att välja bland. Den trendige väljer nog ett ur med natoband eller en med band i läder, och den mer klassiskt inriktade klockbäraren väljer förmodligen sin klocka helt och hållet i metall. Men vad man än väljer för typ av band för sitt armbandsur finns en sak gemensamt – en trendig outfit är inte komplett utan en klocka på armen, och så har det varit redan från tiden då fickuret hamnade på armen istället för i västfickan. Hur den hamnade där finns det dock olika uppfattningar om. En säger att det var dåtidens militärer som upptäckte det praktiska med att bära klockan på handleden för att hålla koll på tiden mitt under brinnande strid, och en annan påstår att armbandsuret uppfanns av den berömde dandyn och författaren Oscar Wilde. Vad till exempel Svenska Dagbladet skriver är att han ska ha varit den förste mannen att snurra sin kedja till sitt fickur runt handleden istället och på så vis skapat en ny trend och ett helt nytt klockmode. Vilken historia som är den rätta, det kan vi idag dock inte svara på men det finns en sak som är säker: klockan och klockmodet är här för att stanna.

Både tidsgivare och smycke

Klockans status idag är nog lika mycket smycke som den ska vara tidsvisare, och precis som man skriver i tidningen nwt så är ska klockan inte bara visa tiden: den ska även visa var du är i tiden. Och vill du vara rätt i tiden nu finns en hel del olika klockmoden att haka på, och också en del som man ska välja bort om man inte vill klassas som ”ute”. Därför kan det vara skönt för den trendmedvetne att ha koll på vad det är som gäller respektive vad som inte gäller just nu inom klockmodet, och det är enkelt – bara fyra punkter på listan att checka av så hittar du rätt:

Rätt klocka:

  • klockaStilren
  • Stor urtavla
  • Färgglad urtavla
  • Breda armband

Fel klocka:

  • Plottrig klocka
  • Liten urtavla
  • Datumvisare på urtavlan
  • Små armband

Andra saker att tänka på när det är dags att välja vilken klocka man ska ta på sig pratar klockredaktören på King magazine Mikael Englund om i ett reportage hos tv4 där han bland annat nämner hur man ska para rätt klocka med rätt outfit. Han nämner även hur intresset för klockmodet blivit allt starkare bland både män och kvinnor, samt att det viktigaste när man väljer klocka är att man gillar den klocka man bär. Men vill man vara verkligt modemedveten ska man välja klocka efter kvalitet och inte kvantitet – betala heller en hundralapp extra och välj ett klassiskt ur istället för en billigare variant. Den dyrare klockan kommer nämligen hålla längre både i modet och i faktisk funktion samtidigt som de billigare varianterna tenderar att falla ur modet lika snabbt som de kommit och deras hållbarhet är brukligen bara något år.