Så tacklar du håravfall

Det är svårt för utomstående att förstå hur omfattande håravfall på grund av till exempel sjukdom kan påverka självkänslan och självförtroendet. Omfattande håravfall är svårt att dölja och något som människor oftast lägger märke till. Det finns dock lösningar på problemet.

Håret är för många en viktig accessoar och det är lätt att ta det som en självklarhet att det alltid ska finnas där. Skönhetsindustrin tjänar också stora pengar på att marknadsföra tjockt och vackert hår som ett ideal. För de som tappat hår på grund av behandlingar eller sjukdom kan det kännas som en dubbel bestraffning att vara skallig eller fläckvis sakna hår. Då kan en hårtransplantation vara den ultimata lösningen.

Kontakta 85kliniken

Om en hårtransplantation eller hårimplantat kan vara något för dig kan du kontakta 85kliniken och boka in en konsultation. En transplantation innebär:

  • Individuell konsultation
  • Hårsäckar transplanteras från nacke och sidor
  • Hårsäckarna placeras på kala ytor

Detta ingrepp lämnar inga ärr och återhämtningsperioden är kort. Ingreppet passar såväl kvinnor som män. Det är en myt att det bara är män som tappar håret. Det är minst lika vanligt att ärftligt håravfall drabbar kvinnor, och sjukdomar och behandlingar som påverkar håret drabbar båda könen. Det samtliga har gemensamt är dock en känsla av ökad livskvalitet efter en hårtransplantation eller en behandling för att åtgärda tunnhårigheten.

Stärk håret

Det finns huskurer och dieter som kan stärka ditt hår, men om du har drabbats av ärftligt håravfall eller sjukdom hjälper det inte att se till att du dagligen får i dig de vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Ju bättre du mår desto bättre hårkvalitet får du och därför är det en god idé att äta hälsosamt och se till att få dig tillräckligt med vätska varje dag. Du kan också överväga att ta hand om din hårbotten på ett mer skonsamt sätt och använda milda rengöringsprodukter. Rätt kost och motion kan också kicka igång näringsflödet till hårsäckarna. Det ger dig inte håret tillbaka, men det kan göra håret tjockare och mer motståndskraftigt.

Det finns huskurer som du kan prova och goda råd som att använda en skonsam borste, skippa gummisnodden och andra typer av accessoarer som kan bryta av dina hårstrån. Att undvika stylingverktyg som avger värme och som sliter på håret är också ett bra tips. Sluta föna håret och använd inte plattång. I övrigt är det också bra att gå till hårfrisören regelbundet för att klippa topparna och stimulera håret att fortsätta växa. Till skillnad från vad många tror är det inte strået som avgör hur håret mår utan roten. Läkningen måste med andra ord komma inifrån. Det finns dock ingen anledning för den som lider av håravfall att ge upp hoppet. Kontakta en klinik och gör något åt problemet så fort som möjligt för att kunna njuta av ett hår som känns friskt och tjockt igen. Surfa in på www.85kliniken.se och läs mer om själva ingreppet och kontakta kliniken för att få rådgivning. Hjärttransplantation är ett smärtfritt ingrepp som kan ge dig både håret och självförtroendet tillbaka.