De kungliga tiarorna

Den som lekt prinsessa som barn vet hur viktig tiaran var i utklädnaden. Och faktiskt är det så att de flesta av våra svenska kungligheter bär tiaror vid olika tillställningar. Prinsessan Sofia har nu också fått välja ett favoritdiadem ur den kungliga samlingen.

680240-princess-tiara-crown-with-pink-heart-gems-and-white-diamonds

Tidigare har vi skrivit om prins Carl-Philip och Sofias bröllop och om att Sofia bar en tiara som hon fått som gåva från kungen och drottningen. Det var nämligen ett måste för alla kungligheter att bära tiara eftersom klädkoden lydde så. Inlägget som handlar om bröllopet kan man läsa här. Varför Sofia fick ett i present av sina svärföräldrar berodde förmodligen på att hon inte hade något kungligt diadem än. Hon hade nämligen inte fått äran att välja ett av de många diadem som hovet har i sin smyckeskammare. Det var inte förrän några månader efter bröllopet som hon fick gå in där och välja och vraka.

Fick välja diadem

I Expressen kan man läsa att prinsessan Sofia innan hon blev kunglig fick klara sig utan tiara på de olika tillställningarna. Men att hon efter giftermålet fick tillgång till de vackra klenoderna när hon skulle representera kungahuset. I artikeln står det att man ännu inte fått reda på vilket av alla diadem som Sofia kommer att välja. Men med stor sannolikhet väljer hon det diadem som faktiskt bär hennes namn. I smyckeskammaren hos hovet finns nämligen drottning Sofias diadem och den tiaran är en av kungahusets mest burna. Diademet väger tre kilo och drottning Silvia har bland annat burit det på 14 olika Nobelfester och även under prinsessan Madeleines bröllop.

Flera kända tiaror

De flesta av de svenska kungligheternas tiaror kommer från Napoleon I:s första hustru. Hon var farmor till en av de svenska drottningarna. Men även den svenska drottningen Victoria av Baden har bidragit till den svenska kungliga samlingen av tiaror. Några av de kändaste diademen som finns i hovets ägo är:

  • Brasilianska diademet
  • Drottning Sofias diadem
  • Stråldiademet
  • Karl Johan-diademet
  • Kamédiademet
  • Prinsessan Lilians diadem
  • Prinsessan Madeleines akvamarindiadem