Duktiga skräddare till Sverige

I dag finns det inte speciellt många med skräddare som yrke. Men för riktigt duktiga personer inom hantverket, finns chansen att jobba för riktigt kända klädskapare.

sy-symaskin

En utav de mest kända designers och klädskapare som finns i Sverige är Ida Sjöstedt. Hon är känd för att skapa helt magiska klänningar och hon fokuserar mycket på romantik i sitt klädskapande. Hon har många kändisar som kunder och har bland annat blivit utsedd till årets bästa designer i Sverige. Men även om hon står bakom alla idéer och bestämmer hur plaggen ska se ut, så är det faktiskt inte hon som gör alla plagg själv. Hon får nämligen hjälp med skrädderidelen.

Hantverkare till Sverige

På sverigesradio.se kan man läsa om en skräddare som syr åt Sjöstedt, vid namn Abdulnaser Aljaser. Han kom till Sverige för ett par år sedan och när han gick till Arbetsförmedlingen för att söka jobb sa man till honom att hans yrke knappt finns kvar i Sverige. Han lyckads dock få jobb som skräddare genom ett projekt som startas just med hjälp av Arbetsförmedlingen. Det här projektet går ut på att de hantverkare som kommer till Sverige ska få en chans att visa upp sin hantverkskompetens så fort som möjligt.

Sitter på kunskaper

Att man tar tillvara på den kompetens som kommer utifrån är oerhört viktigt. Det finns nämligen hantverkare som kommer från andra länder till Sverige med kunskaper som inga svenskar sitter på. Och även om skräddare kan ses som ett bristyrke, finns det alltid de som är på jakt efter riktigt duktiga personer.

”En av dem är Mhd Aljaser som kom till Sverige för bara 8 månader sen. Han har tidigare arbetat för den libanesiske stjärndesignern Zuhair Murad som bland andra klätt kändisar som Jennifer Lopez, Kim Kardashian och Taylor Swift.”