Så skyddar och försäkrar du dina smycken

Att råka ut för en stöld eller inbrott handlar om så mycket mer än att förlora värdefulla ägodelar. Det är ett inkräktande på ditt personliga utrymme och kan innebära att du känner dig otrygg under en lång tid framöver. Om du dessutom blir av med ett föremål som du är emotionellt investerad i blir skadan ännu värre, oavsett om det är en tjuv som stulit det eller du själv som råkat tappa bort det.

Genom att vidta ett antal åtgärder kan du skydda ditt hem och dina tillbehör på olika sätt. Först och främst är det viktigt att du köper en ordentlig försäkring. Det finns mycket bra paket för din bostad hos Gofido där du kan skaffa tillägg som passar just dina behov. Några exempel på smarta tilläggsförsäkringar är:

  • Drulleförsäkring – om du råkar tappa eller förstöra värdefulla ägodelar
  • Resetrubbelförsäkring – om du insjuknar, råkar ut för en olycka eller blir bestulen under resan
  • Överfallsförsäkring – om du blir attackerad

Skydda smyckena på fler än ett sätt

Jewelry,Diamond,Rings,And,Necklaces,Show,In,Luxury,Retail,StoreFörsäkringen är till för att ge tillbaka det finansiella värdet av sådant du blivit av med. Det är naturligtvis fantastiskt om någon stulit din cykel eller om du tappat kameran i gatan. Med smycken går dock förlusten mycket längre in i hjärtat eftersom det ofta handlar om föremål som betyder något extra för dig. Det kan vara en gammal släktklenod som du värderar mycket högt, din vigselring eller kanske en gåva du fick när du fyllde jämt. Ingen försäkring i världen kan ge dig föremålet tillbaka även om det är en liten tröst att få en ekonomisk ersättning. Därför bör du se till att dina smycken inte blir stulna i första taget.

Det som en tjuv fruktar mest av allt är att bli påkommen och haffad. Med ett bra inbrottslarm har du kommit en bra bit på vägen och det finns mycket finurliga system som passar både lägenheter och villor. Ska du resa bort är det klokt att be grannar ta bort eventuell post som kan avslöja din frånvaro och en varning för hunden skylt är alltid avskräckande – oavsett om du har hund eller inte.

Märk dina ägodelar med DNA

Burglar,Stealing,Items,From,Bedroom,During,Hose,Break,InEtt nytt och effektivt sätt att skydda smyckena på är DNA-märkning där du penslar på ett unikt DNA på dina ägodelar. Du kan sedan sätta upp små klistermärken på vad du gjort, vilket får tjuven att genast bli modfälld då det i princip är omöjligt att få bort den genetiska koden från föremålen. Ha på DNA-vätskan på så knepiga ställen som möjligt, till exempel mellan pärlorna, i låset och där det finns öppningar för bästa möjliga resultat. Metoden har använts av allt från livsmedelsbutiker till kyrkan, och förutom dina smycken kan du även märka andra ägodelar som din bil, cykel eller barnvagn.

Om olyckan ändå skulle vara framme är dock inte allt hopp ute. Ibland går det att återfinna sådant som är stulet eller borttappat och du kan till exempel gå in på polisens digitala hittegodsavdelning och sätta upp lappar i grannskapets affärer. Håll ögon och öron öppna – det händer att vissa föremål återbördas till sina ägare många år efter att de försvunnit.