Planera inför din student

Att ta studenten kräver två saker: pengar och planering. Den som börjar planera i god tid kan dock få en minnesvärd studentperiod även på en mindre budget. Här kommer du att få några tips på hur du kan göra, om du tar studenten i början av sommaren.

Att ta studenten är idag ganska dyrt. Men om du börjar planera i god tid kommer du att kunna komma billigare undan.

Spara pengar när du tar studenten

  • Designa din studentmössa på abcgruppen.se redan nu. Bara studentmössan kan variera i pris, från strax under 400 till nästan 2000 kronor, skriver Aftonbladet. ABC-gruppens mössor börjar dock faktiskt på en lite lägre prisnivå. Det betyder dock inte att de är av dålig kvalitet. Faktum är att de är handsydda.
  • Ska ni beställa profilkläder att använda under studentveckan? Börja ta in offerter från olika leverantörer redan nu, och låt gärna klassens eStudenter på flakller skolans bästa förhandlare ringa upp de bästa alternativen, för att se om de kan sänka priserna ytterligare.
  • Om du är tjej och behöver flera olika klänningar under studentveckan – kolla om du kan låna eller hyra klänning till några av festerna. En tjej i Eskilstuna kommer exempelvis att låna ut sin balkänning, gratis, under årets studentvecka. Börja också leta på Blocket och på Facebook Marketplace i god tid.
  • Tänk som Askungen, det kan gå att sy om och ändra kläder så att de passar för en bal på slottet. Eller för en studentbal på stadshotellet, vilket kanske är mer troligt.
  • Jämför priser på olika studentflak. Om någon har en kontakt som är lastbilschaufför kan ni kanske anlita den personen. Tänk bara på att det kan behövas särskilda tillstånd för att köra i tätbebyggt område på studentdagen.
  • Gör en egen skylt istället för att köpa en i en fotobutik. Kanske kan ni måla ett porträtt av dig istället för att förstora upp ett gammalt foto?
  • Istället för att anlita catering, anordna ett knytkalas. Det är ofta mindre arbete att förbereda en rätt än att bestämma vilken cateringmat man ska beställa, så ni spara även tid och energi.

Svensk handel uppskattar att det kostar 16 000 kronor att ta studenten, vilket P4 Östergötland rapporterar om.