Därför ska du välja hudvårdsprodukter med omsorg

Att ta hand om huden är viktigt eftersom den dagligen utsätts för påfrestningar. För att kunna ge huden det den behöver gäller det att veta vilken hudtyp du har. Sedan ska du välja hudvårdsprodukter efter den.

Huden är det största organet på kroppen. Hyn i ansiktet är dock tunnare och lite mindre tålig än huden på resten av kroppen. Huden i ansiktet utsätt dagligen för yttre påverkan av temperaturväxlingar, sol och smuts som finns i luften. Eftersom det nordiska klimatet är påfrestande för huden är valet av hudvårdsprodukter viktigt. Alla människors hud är olika och det gäller att komma underfund med vilken typ av hud du har. Du kan ha torr, normal, fet, mogen, kombinerad eller känslig hy. Om du inte vet hur din hy är kan du vända dig till ett proffs inom hudvård som kan kolla på din hud. När du vet hur din hy är kan du köpa produkter därefter. Varför det är viktigt med rätt produkter är för att kunna ge huden de den behöver för att hålla sig fräsch och fin. Om du har torr hy och använder produkter för fet hy får inte din hud det den behöver.

Hudvårdsrutinen kan se olika ut

När du har hittat produkter som passar för din hud ska du använda dem på rätt sätt. En hudvårdsrutin kan vara både lång och kort. Men det allra viktigaste är att rengöra, vårda och skydda huden. Du kan ha en rutin för morgonen och en annan för kvällen.

Grunderna i en bra hudvårdsrutin:

  • Rengör
  • Preparera
  • Vårda
  • Skydda

Rengöring är viktigast

Att rengöra huden är det viktigaste steget i hudvårdsrutinen. Under dagen samlas det mycket smuts och föroreningar på huden och om du använder smink kan det samlas makeup i porerna. Detta behöver tvättas bort på kvällen på ett effektivt och skonsamt sätt. Tänk på att anpassa rengöringen efter din hudtyp. Efter rengöringen preparerar du huden genom att använda ansiktsvatten eller en toner för att balansera hudens PH-värde. Sedan smörjer du ansiktet med serum och en dag- eller nattkräm beroende på om det är morgon eller kväll. På dagen ska du tänka på att skydda huden med solskyddsfaktor om du är ute mycket. Det finns många krämer med SPF i. Boosta din hy med jämna mellanrum med en ansiktsmask som ger extra mycket fukt.