Därför ska du ha koll på ekonomin

Att vara frilansande smyckesdesigner är en dröm för många. Men när du inte är anställd finns det en rad olika saker som du behöver hålla koll på. Du behöver bland annat veta hur många smycken du behöver sälja för att få en bra lön.

När du jobbar som frilansande smyckesdesigner är det viktigt att du har koll på ekonomin. Du behöver ha koll på allt från nettolön till hur du ska tänka kring försäljningen. Nettolön är den lön som du får utbetalt på ditt konto efter att alla skatter och sociala avgifter är avdragna. Om du säljer smycken måste du betala skatt och avgifter på den summan. Du får inte hela beloppet själv. Om du vill ha en viss lön måste du sälja ett visst antal smycken för att kunna nå upp till det beloppet. Summan av smyckesförsäljningen minus skatt och avgifter blir din lön. För att du ska sälja mer kan marknadsföring vara en bra idé att satsa på. Att ha dina smycken hos olika smyckesbutiker är att föredra.

“En undersökning från Sifo visar att var tredje svensk drömmer om att starta eget.” Läs mer här.

Det är ett större ansvar att vara frilansare

Att starta eget är det många som drömmer om att göra. Att vara frilansare och driva eget företag kräver mer av dig än om du är anställd. Du behöver inte bara hålla koll på hur mycket du behöver dra in varje månad för att få en bra lön, du behöver ha koll pension också. När det gäller pension är det viktigt att börja spara tidigt. Det är bättre att börja i god tid med en mindre summa än att vänta och behöva sätta in större belopp.