Om smycken

Även om mycket ryms i smyckeskrinet så kommer fokus att ligga på smycken, och det av flera skäl. För det första är det oerhört fascinerande med smycken: hur de ser ut idag, hur de har sett ut genom historien, och hur de kan tänkas komma att se ut i framtiden.

Det mesta kan nämligen omvandlas till smycken. Märta Mattsson från Stockholm, som ni kan läsa mer om här använder döda insekter och bitar av skinn från olika djur när hon skapar smycken. Hon har ställt ut på flera gallerier, men det är troligen inte denna typ av smycken som inbringar de högsta priserna på auktionerna.

Intresset för smycken ökar nämligen, och det märks hos auktionshusen. Trots att vi inte återhämtat oss helt och hållet från den ekonomiska krisen så säljs smycken för rekordbelopp. Detta blev tydligt när hovjuveleraren WA Bolin arrangerade en smyckesauktion i Stockholm. De smycken som såldes dyrast hade dock också en intressant historia. Detta är ytterligare något som gör smycken så spännande. Eftersom de är gjorda i material som håller länge, och eftersom få av oss använder samma smycken varje dag, håller de länge. Det händer att smycken som är 100 år gamla eller mer säljs, och har de då tillhört en historisk kändis eller en medlem i en inflytelserik familj, då har de med största sannolikhet en intressant historia.

Det finns också en baksida av det ökande intresset för smycken, accessoarer och bijouterier. När det blir mer populärt med smycken ökar också efterfrågan på billiga smycken ökar. Oseriösa aktörer ser sin chans att sälja smycken som innehåller metaller som nickel, kadmium och bly, vilka är förbjudna i EU. Som tur är utför dels myndigheter som Kemikalieinspektionen inspektioner. Men många företag granskar också produkterna som de köper in, vilket man kan läsa om här.